Videók

Airsoft Medic Timer

Airsoft Demo

G&G versenyvideónk

Hamarosan még több videó...

Tartalom

Cikkek, tesztek, magyarázatok nem csak airsoftozóknak

Blog címkék

Naptár

február 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

2012.12.10. 10:37 Hobbilövész

G&G versenyvideónk

Ezzel a videóval képviseljük hazánkat a G&G által meghírdetett versenyen. Ha tetszett, kérlek nyomj egy LIKE-ot a youtube-os felületen. Előre is köszönjük a támogatásodat!

Szólj hozzá!


2012.09.14. 12:21 Hobbilövész

Airsoft Demo

Véleményezésre bocsátom eme kis szösszenetet.

Itt szeretném megköszöni az Invisible Enforcer Team tagjainak a közreműködést!

Szólj hozzá!

Címkék: videó demó airsoft softair hobbilövész


2012.08.03. 14:14 Hobbilövész

Az M4 (cikk a honlapunkról)

10 évvel az AK-47 bemutatása után az Egyesült Államok hadseregei az M1 karabély sikerei ellenére még javában az öntöltő puskákkal és géppisztolyokkal voltak felszerelve, amikor is az Armalite tervezője Eugene Stoner megtervezte az AR-15-öt. Ez egy igen könnyű, akkoriban csúcsmodern polimer alkatrészekkel szerelt karabély volt. Műszaki megoldásai a szintén Stoner által korábban tervezett AR-10-es, 7,62x51 mm-es lőszert tüzelő öntöltő puskával megegyezőek. A cél egy olyan karabély kifejlesztése volt, amely könnyű, a géppisztolyoknál nagyobb tűzerejű és olcsón gyártható. A Fairchild leányvállalataként működő Armalite 1959-ben az AR-15 jogait eladta a Coltnak.

Az M4
Armalite/Colt Ar-15

Az M16-os és a Vietnami háború egy és ugyanaz, hiszen ekkor vált ez a fegyver igazi ikonná, köszönhetően Hollywoodnak, és nem éppen az állandóan elakadó M16-osokat elhajigáló amerikai katonáknak. Az AR-15-ös rendszeresítése mellett legfőképpen az szólt, hogy az Dél-Vietnamba eljuttatott 10 db mintapéldányról az a jelentés érkezett, hogy puha célok ellen igen súlyos, roncsoló, de legtöbbször nem halálos sebet ejt. Először azt gondolták, hogy ez az igen alacsony 1/14”-es huzagolás miatt van, ám valójában 5,56x45-ös lövedék súlypontja okozza a becsapódás utáni „imbolygást”, ami óriási szövetromboló hatással bír. A tábornokoknak ez igen megtetszett, hiszen egy halott bajtárson átlép a katona, a sebesültet viszont ki kell vonja a harcból, ami legalább 2-3 ellenséges katonát lefoglal. Az M16-os lövedékének roncsoló hatása igen nagy valószínűséggel meg is nyomorítja az áldozatát, tovább terhelve ezzel a hátországot. A Vörös Hadsereg létszámának árnyékában a fegyver rendszeresítése kiváló döntésnek hangzott az AGILE-terv döntéshozói számára.

Az M4
M16A1, M16A2, M4A1, M16A4

Az M16 Vietnamban betöltött szerepéről nem kell senkinek mesélnem, aki kicsit is jártas a hadtörténelemben, ugorjunk is a cikk témájához, az airsoftosok körében igen kedvelt M4-es karabélyhoz. A M16-ossal az alkatrészek 80%-a kompatibilis, így nem sikerült minden közismert hibát kiküszöbölni, viszont 35 év szolgálat után, 1994-ben eljutottak egy már valóban pontos és ergonomikus karabélyhoz, amit a Amerikai Tengerészgyalogság olyan mértékben rendszeresített, hogy alezredes rendokozatig minden tengerészgyalogosnak viselnie kellett hűen a mottóhoz: „Minden tengerészgyalogos lövész” („Every marine is a rifleman”).

Az M4
Colt M4 MWS Irakban

A modern hadviselés szabályainak megfelelően az M4-es személyre szabható, szereléksinekkel, gyorsan cserélhető előaggyal és tussal ellátott fegyver, vagyis a modern terminológiának megfelelően fegyverrendszer, hiszen a rászerelhető gránátvetők, sörétes szerelékek, célzóberendezések és egyéb taktikai kiegészítők miatt már nem csak egy fegyverről beszélünk.

Az M4
M4 MWS (moduláris fegyverrendszer)

Az M4 airsoftban a legtöbb változatban gyártott replika, megtalálhatóak a legolcsóbb rugós kiviteltől a teljesen élethű hüvelyt kivető változatokig szintem minden kivitelben és árkategóriában. A v.2-es gearbox működteti az összes változatot, ami nem a legjobban sikerült hajtómű, de kis odafigyeléssel és ügyességgel megfelelő üzembiztonságot és élettartamot lehet elérni.

Az M4
Egy igen tipikus M4 replika a Dboystól

Mindent összegezve az M4-es igen fontos kelléke az airsoft „csatatereknek”, ha amerikai katonák bőrébe kívánunk bújni.

-NT-

Képek: Wikipedia

 

Hobbilövész csapat

Szólj hozzá!

Címkék: airsoft M4 hobbilövész


2012.07.26. 10:40 Hobbilövész

Border Wars - Drop Zone Missed

Ebbe a bejegyzésbe nem szerettem volna semmi okosságot leírni, csak a Border Wars játéksorozat első, Drop Zone Missed c. játékán készült képeket elérhetővé tenni itt, a blog oldalon is.

A képeket ide kattintva nézheted meg!

Ha ott voltál, és nem látszol a képeken, akkor nagyon jól rejtőzkötsz! :D

Szólj hozzá!

Címkék: galéria képek border wars


2012.07.25. 20:01 Hobbilövész

A BB, az airsoft lövedék (cikk a honlapunkról)

Az airsoftban, mint a paintballban is, egy lövedék célba juttatásával lehet találatot elérni, ám a paintballal ellentétben itt a lövedék nincs festékkel töltve (nem hagy nyomot), a találatot becsületesen az elszenvedő félnek kell bevallania.

A BB, az airsoft lövedék

A tévhittel ellentétben a BB elnevezés nem az angol ’ball bearing’ (golyóscsapágy) rövidítésből ered, hanem az XIX. század végén, Amerikában használt BB méretű acélgolyóból, melyet madarak vadászatára, sörétként használtak. Ennek 0,171-173”, vagyis 4,34-4,39 mm volt az átmérője és acélból készült, illetve készül a mai napig.
Az airsoftban használt BB átmérője 6 mm (létezik 8 mm-es BB is, de ez hazánkban alig található meg), tömege 0,2g-tól 0,4 g-ig változó a használt replikától és a játék jellegétől függően.

Fő fajtái a normál, vagyis műanyag lövedék, a bio és tracer (nyomjelzős) kivitel. Ritkább és speciális kivitelekre ebben a cikkben nem térünk ki. Szintén nem kerülnek említésre a ’piacos’ lövedékek (0,12-es, sorjás, durva felületű, stb.).

Normál BB

Kőolajszármazékból készül és nem bomlik le természetes úton (csak több száz év alatt), környezetszennyező, így csak olyan helyen lehet használni, ahol kilövés után össze lehet gyűjteni. Ez a legolcsóbb fajta, ezért sajnos használata igen elterjedt.

Bio BB

A Hobbilövész által ajánlott lövedékfajta, természetesen lebomlik, anyaga komposztálható. Valamivel drágább ugyan, mint a műanyag, ám használata mindenhol erősen ajánlott. Kültéri játékainkon kizárólag ilyen használható.

Nyomjelző (tarcer) BB

Különlegessége, hogy megfelelően előkészített replikából (megvilágított csőszájfék/hagtompító, hop-up kamra és tár) kilőve fluoreszkál sötétben, megvilágítva a lövedék röppályáját. Hátránya, hogy bio tracer beszerzése igen nehézkes, ezért csak az erre megfelelő helyen lehet használni.

A BB tömege

Helytelenül súlynak is nevezik, de mivel a hop-up hatás befolyásolja a lövedéket földhöz vonzó súlyerőt, a BB-k osztályzásánál a tömeg a helyes elnevezés. A kilőtt lövedék röppályáját három tényező befolyásolja. Az azt felgyorsító légáram, az azt perdülettel ellátó hop-up egység és a BB tömege. Ökölszabályként megjegyezhetjük, hogy minél nagyobb a BB tömege, annál lassabban, de annál inkább nagyobb távolságra halad szabályos pályán a tömeg növekedésével ugyanazon replikából kilőve.

0,2 g

Alap BB tömeg, átlagos replikával használva a legjobb választás. Ára a legkedvezőbb, még bio kivitelben is.

A BB, az airsoft lövedék

0,23-25 g

Közepes tömegű BB, akár alap, akár tuningolt replikából kilőve pozitívan befolyásolja a lőtávot, illetve a szórásképet.

0,28 g

A személyre szabott és precízen összeállított replikák elengedhetetlen lőszere. Ár/érték arányban jobb, mint a 0,30 g-os, viszon teljesítményben alig marad el attól.

A BB, az airsoft lövedék

0,30 g

Megfelelően beállított replikánál valamivel jobb ballisztikát eredményez, mint a 0,28-as, ám annál jóval drágább.

0,40 g

A mesterlövészek lőszere. Igen drága ugyan, de a felhasznált kis mennyiség miatt még mindig elérhető. A legjobb ballisztika ezzel érhető el.

1 komment

Címkék: bb airsoft softair hobbilövész bio bb


2012.07.25. 19:54 Hobbilövész

Géppisztoly, gépkarabély, géppuska (cikk a honlapunkról)

Sajnos még tapasztalt airsoftosok sem tudnak igazán különbséget tenni a különböző fegyvertípusok között. Az airsoftban néhány kivétellel minden játékos egyéni lőfegyverrel, ezen belül nagyrészt vállfegyverrel küzd, melyek a címben említett fegyverek replikái.

Géppisztoly, gépkarabély, géppuska
Népszerű airsoft replikák (Fent: FN SCAR Heavy, HK416, lent: G36, AKM szemlyre szabva, mely a szerző sajátja, M4, MP5, AK-47)

Az osztályozás igen egyszerű, a tüzelt lőszer típusa határozza meg a fegyver, vagy a mi esetünkben a replika hovatartozását. Az airsoftban minden replika 6 mm-es gömblövedéket tüzel, ám a realizmus érdekében minden játékos stílusához és személyes preferenciáihoz mérten választ magának egy küllemben megfelelőt.

A géppisztoly

Az első valódi géppisztoly a Hugo Smeisser által 1916-ban tervezett MP18, ami kis méretének köszönhetően lehetővé tette célzott lövések leadását automata tüzelés közben. Erre mindaddig nem volt lehetőség valamilyen állvány igénybevétele nélkül.

Géppisztoly, gépkarabély, géppuska

MP18 Smeisser

A mai modern géppisztolyokat leginkább olyan helyeken alkalmazzák, ahol a tűzharc nem teljes lőtávon zajlik, hanem úgynevezett fegyveres közelharcban (CQB, Close Quarters Battle). Különleges alakulatok előszeretettel használják hangtompítóval kombinálva, mivel hangsebesség alatti lövedéke a lövéseket jóval halkabban adja le, mint a gépkarabélyok. A géppisztolyok érdekessége még, hogy lehetnek maroklőfegyverek és vállfegyverek is. Betolható, illetve behajtható válltámasszal választhatunk a két működtetési mód között a szituációtól függően. A géppisztolyok kivétel nélkül pisztolylőszert tüzelnek.

Géppisztoly, gépkarabély, géppuska

UZI

Magyar vonatkozásban megemlítendő a Király-géppisztoly, mely az MP40-nél nagyobb ereje, gyorsabb tárazhatósága miatt került a Királyi Honvédségnél alkalmazásra. Angoltusás kialakítása frontszolgálatban és ejtőernyős alakulatoknál nem tette alkalmassá, viszont rendfenntartó alakulatoknál igen nagy népszerűségnek örvendett kis súlya és pontossága miatt.

Géppisztoly, gépkarabély, géppuska

Honvédek a Király-géppisztollyal

Az airsoftban leginkább az MP5 replikák elterjedtek, de megtalálhatóak az UZI, PPSh-41, MAC-10, MP40 és sok más fegyver replikái is.

A gépkarabély

Ebből a fegyverosztályból az elsőt az orosz Fjodorov alkotta 1916-ban. Érdekessége, hogy az 1904-1905-ös Orosz-Japán háborúban vonatszerelvényszám zsákmányolt Arisaka 6,5x50-es lőszert tüzelte, ami a japán katonák kisebb termete miatt jóval gyengébb töltésű volt, így a jóval nagyobb termetű orosz katonák könnyedén és pontosan használták automata tüzelésre is. Zárójelben itt jegyezném meg az airsoft-trollok kedvéért, hogy a behajtható válltámasszal épített karabélyok kizárólag szállítási okok miatt ilyen kiképzésűek, az élessel nem lehet célzott lövéseket leadni behajtott válltámasszal.

Géppisztoly, gépkarabély, géppuska
Fjodorov-gépkarabély

Visszatérve a történetre a Fjodorov-gépkarabély a cári bürokrácia és a kommunista hatalomátvétel miatt nem terjedt el, így igazából ezt a kategóriát a német Sturmgewehr 44-től jegyzi a hadtörténelem. A napvilágot még MP43 néven látta meg, mivel a gépkarabély fogalma ekkor még a katonai bürokráciában nem létezett. Későbbi neve, a „Sturmgewehr”, azaz „vihar (támadó) fegyver” a náci propaganda szüleménye, gyári jelölése egyszerűen Maschinenkarabiner (MKb), azaz gépkarabély. A géppisztolyok, a karabélyok és a géppuskák egyes tulajdonságainak ötvözése révén jött létre, hiszen géppisztolyszerűen csak egy ember kellett a működtetéséhez állvány nélkül, karabély méretű volt, és a géppuskák tűzgyorsaságát hordozta magában. Mint minden gépkarabély, ez is úgynevezett köztes lőszert tüzel, amely legtöbbször egy lerövidített puskalőszer. Ez miatt az egyes gépkarabély-lövedékek tűzereje kisebb mint a teljes lőszert tüzelő ismétlőpuskáké. Ezt azonban tűzgyorsasággal kompenzálja, igen nagy sikerrel.

Géppisztoly, gépkarabély, géppuska

Stg44

A kategória két igazi ikonja azonban az AK és az AR-15 (közismertebb nevén M4) család. Ez az ellentét megosztja a világot ugyanúgy, mint az airsoftosokat. Kevés olyan átlagos (tehát nem replika-halmozó) airsoftos van, akinek mindkét fegyverből lenne az arzenáljában. Ezekről bővebben külön cikkekben olvashat a kedves látogató.

Géppisztoly, gépkarabély, géppuska

AK-47

 Géppisztoly, gépkarabély, géppuska

M4

 A géppuska

Elsőként itt is az első géppuskát említeném meg, amit az amerikai Richard Jordan Gatling alkotott megy az 1860-as években. Ez több puska összeépítéséből, a tüzelés és újratöltés körfolyamatba szerkesztésével jött létre és karos működtetésű volt. Ugyan az Amerikai polgárháborúban rendszeresítették, a mai elterjedt géppuskák őse mégis a szintén amerikai Hiram Stevens Maxim által 1887-ben bemutatott Maxim-géppuska, amely a csőhátrasiklás energiáját használta fel az újratöltésre.

Géppisztoly, gépkarabély, géppuska

Maxim-géppuska

Az airsoftban néhány kivétellel a könnyű géppuskákat használjuk, mivel minden ennél nagyobb fegyver alkalmatlan volna az egy játékos általi üzemeltetésre. Sok karabélylőszert tüzelő, egyes lövésre nem alkalmas fegyvert is géppuskának neveznek, ám ezek általános gyűjtőneve a támogatófegyver, mivel a tüzelt lőszer alapján gépkarabélyok lennének, ám csövük általában hosszabb és nehezebb, valamit a klasszikus értelemben vett géppuskák szerepét töltik be.
Magas ára, nagy tömege és a játékok jellege miatt nincs jelen az airsoftban akkora arányban, mint a valódi hadseregeknél. A legelterjedtebb típus az M249 SAW (Squad Automatic Weapon).

Géppisztoly, gépkarabély, géppuska
M249 SAW

-NT-

Hobbilövész csapat

Szólj hozzá!


2012.07.25. 19:34 Hobbilövész

Modern hadviselés (cikk a honlapunkról)

Az úgynevezett modern hadviselés kezdetét a II. Világháború végére, vagy leginkább a Koreai háború kezdetére szokás tenni, ám létrejöttét nem a világháborús tapasztalatoknak, hanem a nukleáris fegyverek megjelenésének köszönhetjük. A nukleáris fegyverek elterjedésével, a hidegháború kezdetével egyre inkább megkérdőjeleződött a totális háború lehetősége, mivel egy nukleáris háború a totális pusztulás lehetőségét hordozza magában.

Modern hadviselés

Az airsoft nagyrészt erre a korszakra összpontosít, köszönhetően egyrészt a hollywoodi „remekműveknek”, másrészt (véleményem és reményeim szerint) a sport iránt érdeklődők azon igényének, hogy megtapasztalják, milyen harcolni, harcokban részt venni a nélkül, hogy bármilyen veszélynek kitennék magukat, vagy bármely politikai, ideológiai illetve katonai szervezetnek a soraiba belépnének. Ez egyrészt örökre megváltoztatná életüket, másrészt nem vagyok benne biztos, hogy szívesen őriznék kecskét az afgán hegyekben csak azért, hogy lőhessek RPG-vel. Ráadásul nekem még a hajnali imával is komoly gondjaim lennének.

Modern hadviselés

Visszatérve a modern hadviselésre, ennek lényege, hogy az ún. hagyományos hadviseléssel ellentétben (melyet a Koalíciós háborúktól a II. Világháború végéig számítanak) nem a civil lakosság minél nagyobb mértékű elpusztítása a győzelemhez vezető út (ezzel harcképtelenné téve a hadseregeket), hanem a hírszerzés, információtechnológia és különleges alakulatok bevetésével a különböző konfliktusok megoldása.

Ebben a környezetben (magunkat minél jobban eltávolítva a politikától és a különböző ideológiáktól) egy szerepjátékot játszunk, ahol „magunkra húzzuk” a gerillák, katonák, kommandósok „bőrét” és megpróbálunk minél inkább a szerepünknek megfelelően helytállni, a csatákat megnyerni, az ellenséget leküzdeni.

Szólj hozzá!

Címkék: modern airsoft softair hadviselés hobbilövész


2012.07.25. 19:28 Hobbilövész

Hobbilövész Airsoft Webáruház - ez itt a reklám helye.

Mindenek előtt megjegyezném, hogy a Hobbilövésznél mindenki aktívan airsoftozik, ki több, ki kevesebb ideje, de mindannyiunk szenvedélye is ez a kiváló sport.

Célunk, hogy játékostársaink minden igényét megfelelő minőségű és kedvező árú termékekkel elégítsük ki, legyen szó felszerelésekről vagy a replikák alkatrészeiről.

Legfőbb ismérvünk az innováció, újítások tervezése, kivitelezése és bevezetése. Jó példája az Elsősegély-időzítő, ami a szanitécek (medikek) feladatát könnyíti meg a "harctéren", a gyógyítási idő mérésével, aminek lejárta után hangjelzést is ad, a vitás helyzetek elkerülése érdekében.

Nálunk a kép nem illusztráció, az aktuális terméket, vagy egy teljesen ugyanolyat ábrázol.

Erőt, Egészséget Lövészek!

Az egész úgy kezdődött, hogy megépítettük a Harcburgot:

Erőt, Egészséget Lövészek!

Aztán nem volt megállás...

 

P. Kovács Viktor "NewTone"

Szólj hozzá!

Címkék: bemutatkozás airsoft hobbilövész szoftair


2012.07.25. 18:23 Hobbilövész

Az airsoftról röviden (cikk a honlapunkról)

Az 'airsoft', vagy ahogyan néhol hívják 'softair' egy olyan csapatjáték, amelyben a játékosok csapatokba szerveződve, a fegyveres hadviselés univerzális szabályai szerint játszanak el különböző szituációkat.
Az airsoft nem képvisel semmilyen politikai vagy vallási eszmét, és nem követ semmilyen ideológiát sem. Mint minden csapatjáték, az airsoft is a sportszerűségre épül, és mindenek előtt becsületjáték, ahol a kölcsönös bizalom és tisztelet a jó játék záloga.

Az airsoftról röviden


Az airsoft kellékei a replika lőfegyver (mely Magyarországon kisenergiájú légfegyvernek minősül, és a Fegyvertörvény hatálya alá esik), valamint a felszerelés, mely a sportruházattól a valódi katonai felszerelésig terjedhet mindenkinek a saját belátása, a játék jellege és a játékos pénztárcája szerint. Az egyetlen felszerelés, amely nélkül a pályára lépni sem lehet a védőszemüveg, amely kivétel nélkül meg kell feleljen az EN 166-F (EU) és/vagy ANSI Z87.1 (USA) szabványoknak, illetve acélrácsos maszk esetében az direkt az airsofthoz, annak biztonsági követelményei szerint kellett, hogy készüljön.

Az airsoftról röviden


A paintballal sokszor hasonlítják össze az airsoftot. Ez körülbelül olyan, mint a baseballt a kézilabdával összehasonlítani. Mindegyikben van labda, meg pálya is, sőt a labdát is mindegyikben el kell dobni és el kell kapni, de azért igen távol állnak egymástól. A paintball körülbelül egy időben jelent meg az airsoft, ám teljesen külön, két külön kontinensen fejlődött. A paintball amerikai eredetű, kezdetben farmerek és erdészek számára kifejlesztett jelölőpisztolyokkal játszott embervadászat. Az airsoft japán eredetű, és eredeti célja a katonai szimuláció civilek számára való elérhetővé tétele, mivel Japánban a világ egyik legszigorúbb fegyvertörvénye volt és van életben. Hasonló még a lasertag (ahol lövedék helyett a replika egy lézersugarat vetít ki, amit a játékosokra szerelt érzékelők fognak fel és jelzik a találatot), ám ez Magyarországon nem annyira ismert, de szintén létezik. Érdekessége, hogy a valódi katonai gyakorlatozásban használt M.I.L.E.S. rendszer alapja, mivel viszonylag könnyen illeszthető éles fegyverekre és használható vaklőszerrel párosítva.
Az airsoft nagyszerűsége, hogy a játék eredményorientáltsága mellett/helyett egy olyan élményt nyújt, amelyet ez előtt csak valódi katonák (vagy fegyveres testületek tagjai) élhettek át, egy olyan hivatást választva, amely örökre megváltoztatta az életüket, sokszor veszélyeztetve, nem ritkán feláldozva azt.

Az airsoftról röviden


A balesetek igen ritkák és kizárólag emberi mulasztás miatt történhetnek, történtek. Mivel non-kontakt sportról van szó, a fizikai sérülések csak saját hibából, nem megfelelő fizikai kondícióból és felszerelésből erednek. A kötelező szemvédelem meglétét szigorúan ellenőrzik a játékok szervezői, az egyéb védőfelszerelést mindenki belátása szerint kell, hogy beszerezze. Az arc-, láb-, és könyökvédők közül az arcvédelem szorul némi magyarázatra, mely leginkább a fogakat védi, és mivel a lövedék kellemetlen, de a bőrt nem áthatoló sérülést okozhat, az arcbőr védelmét is ellátja. Végeredményben az airsoftpályára való eljutás közúton sokkal több veszélyt rejt, mint a játék maga.

-NT-

Hobbilövész csapat

Szólj hozzá!

Címkék: airsoft softair hobbilövész